Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

η χελώνα παρέτα - παρέτα ρε κουμπάρε



"Μια χελώνα καρέτα-καρέτα, που είναι προστατευόμενο είδος στην Κύπρο, βρέθηκε νεκρή σε κάδο σκουπιδιών, στην Λεμεσό. Από την χελώνα έλειπε το καβούκι της.
Δύο άτομα από τη Λεμεσό ηλικίας 41 και 27 χρόνων παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν και τεμάχισαν την χελώνα.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, δήλωσε ότι η Αστυνομία έδρασε άμεσα, «γιατί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε υποθέσεις που αφορούν κακοποίηση ζώων και ειδικά προστατευόμενων ειδών, όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα, που εντοπίστηκε νεκρή».
Οι δυο συλληφθέντες κατηγορούνται για φόνευση προστατευόμενου είδους, παράνομη κατοχή απαγορευμένου είδους καθώς και αδικήματα του, περί προστασίας και ευημερίας των ζώων, νόμου.
Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι και θα κλητευθούν αργότερα ενώπιον δικαστηρίου."

     Πρώτα από όλα, (πρωταπόλα), δεν ξέρω από πότε η αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε υποθέσεις που αφορούν (ευαισθητοποιημένη σε υποθέσεις ή έχει μια ευαισθησία για υποθέσεις που αφορούν σε;)  κακοποίηση ζώων και ειδικά προστατευόμενων ειδών (η ουσία είναι: μη μας τελειώσει η καρέτα, από γατιά καλά πάμε στα λαμπρά σφαγεία των δρόμων). Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για φόνευση (της φονεύσεως) προστατεύομενου είδους, παράνομη κατοχή απαγορευμένου είδους (λατρεμένο το απαγορευμένο) και έχουμε και νόμο! Ουάου! Νιάου!

    Λοιπόν, εγώ θυμάμαι το βίντεο κλιπ που γύρισε το ΡΙΚ για τον διαγωνισμό της Eurovision το 1991. Η τραγουδίστρια, ΄Ελενα Πατρόκλου, περπατά σκεφτική στην παραλία με φανερό οικολογικό βασανισμό και τραγουδά: ''εδώ στον τρίτο πλανήτη, ποτέ δεν σβήσαν οι φωτιές, πως μοιάζει με τρελό κομήtη, γεμάτο με πυρηνικές (κεφαλές; βόμβες; θα σε γελάσω). Τον ήλιο κάναμε εχθρό μας, παndού πληγώσαμε τη γη, μολύναμε τον ουρανό μας, και ρίχνει όξινη βροχή. Εδώ πλανήτης Γη, SOS. Τριγύρω τα πουλιά πεθαίνουν, τα ψάρια βγαίνουν στη στεριά (και ως γνωστόν στη στεριά δεν ζει το ψάρι, το επιβεβαιώνει και ο Καπετάν Ανδρέας Ζέπος που χαίρεται όταν με βλέπει), παndού οι άνθρωποι σωπαίνουν, δεν ξέρω τι να κάνουν πια." Στην τελική παρουσίαση η οικολογική ανησυχία κομποζάρεται με χρυσό σκουλαρίκι και φόρεμα γάμου τύπου Trikkkis palace, διότι μπορεί να μας νοιάζει το περιβάλλον, αλλά κι εμείς περιβάλλον των αλλονών είμαστε και δεν θα βγούμε στην σκηνή σαν τις γιούφτισες! (Α, το γράφω εδώ, επειδή με διαβάζω, για να θυμηθώ να γράψω ένα κειμενάκι για ένα επεισόδιο ρατσιστικό για πέντε γιούφτισες και μία κυρία).
    Λοιπόν, που μείναμε; Α, ναι! Η τραγουδίστρια περπατά στην παραλία και βλέπει μπροστά της μία χελώνα, τεράστια, μάλλον καρέτα - καρέτα, αναποδογυρισμένη. ΄Ολοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν αυτά τα ζώα αν τα αναποδογυρίσεις, "τι σημασία έχει αν είναι γκουμούτσες, πονάνε κι αυτά" (Κορίνα - Εγκλήματα). Αναρωτιέμαι αν σκέφτηκαν όλοι, τραγουδίστρια, σκηνοθέτης, συνεργείο, πως ήταν σαφές πως δεν μπορεί η χελώνα να βρέθηκε τυχαία εκεί και είπαν "πάμε πλάνο". Την αναποδογύρισαν και έτσι στο βίντεο κλιπ, η τραγουδίστρια, φέρνει τα κάτω πάνω, και χωρίς καμία βιασύνη, μέσα στο σκεπτικό το οικολογικό, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: πάνω το καβούκι, από κάτω η σάρκα. Η χελώνα κάνει μερικά ζαλισμένα γοργά βήματα προς τη θάλασσα, μάλλον για να ξεφύγει από όλη αυτή την ευαισθησία. Ράκος η χελώνα, είχε γύρισμα (ούτε τσιπούρα στα κάρβουνα να ήταν). ΄Αραγε πόση ώρα ήταν η χελώνα ανάσκελα; ΄Αραγε πέτυχαν το πλάνο με τη μία ή την είχαν εκεί σαν κατσαρίδα του AROXOL, ποιος ξέρει πόσο;

     Πιστεύω πως τα μη σύνθετα οικολογικά μηνύματα (όπως και όλα τα μη σύνθετα μηνύματα, για όλα τα θέματα), προς Θεού δεν κρύβουν απαραίτητα κακούς ανθρώπους ή κακές προθέσεις. Αδιαφορία δείχνουν. Χεστήκαμε για τη χελώνα, για τη γάτα, για τον πίθηκα. Το θέμα είναι διατυμπανίσουμε την ευαισθησία μας επειδή είναι απαραίτητο πια να τα διατυμπανίζουμε όλα, (ακόμα και το ήθος μας), μήπως και γίνει καμία παρεξήγηση. Η αστυνομία θα μπορούσε να βγάλει μια πιο λιτή ανακοίνωση: παραβίαση νόμου για τα ζώα, σύλληψη, προσωρινή άφεση, τέλος.

    ΄Οσο για το ξεχασμένο (εγώ όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ) βίντεο κλιπ του ΡΙΚ, εντάξει, δεν έκαναν και έγκλημα. Εξάλλου ο κόσμος γίνεται, μέρα με τη μέρα, καλύτερος.

 Φ.Α.



    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου